Arer – new album – release 24 april 2021

”They came in peace”

🎧 🎹🥁 New album from Arer
🎸🎺 will be released 24/4 2021
🔊 on Spotify, Apple Music, etc.

Previous album from Arer – ”Audio”:

🎧 Spotify –>  https://open.spotify.com/artist/61ohUKrqdzWs3jxk1yQ45z?si=Ygja6u5-SbWsYX9M3btjUg
🎧 Apple Music –>  https://music.apple.com/se/album/au-dio/1550677306

🎧 Youtube –> https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_ktQyIkRQ9F9W-0ETLc70OMmSBqgsCEy7g

🎧 Deezer –> https://deezer.page.link/TSbBBRNeBXcj2jnJ9

🎧 Shazam –> https://www.shazam.com/artist/212162530/arer

I´m back

Som kanske någon har märkt så har den här bloggen legat nere ett tag. Det förvärrades dessutom av att jag inte kom åt inloggning för att söka felet som också hade uppstått. Men med lite hjälp så har jag nu kommit runt problemet … så nu kan jag plåga er med fler blogginlägg igen 🙂

EDIT (15 okt 2019) : Nja, det verkar inte vara läge för mer bloggande i ”skrivande stund”. Det här får jag fundera på lite till …

Portfoliobox – bildgalleri etc

Det finns många olika varianter att välja på när man vill visa upp sina kreativa alster (bilder, teckningar, skisser etc) på internet. Vill man använda något som inte är för svårt att hantera och dessutom är snyggt så är Portfoliobox ett bra alternativ.

Portfoliobox är gratis – men vill du sedan bli avancerad med ännu fler möjligheter kan du hosta upp en liten peng för pro-versionen. (Gratisvarianten funkar utmärkt för de flesta av oss).

En instruktionsfilm på ca 8 min – visar hur enkelt du kommer igång med de olika funktionerna. Kamera & Bild skrev också nyligen om Portfoliobox som du kan läsa här (som en annons).

pfbox

Gamla bilder i färg

Bankiren Albert Kahn tillhörde i slutet av 1800-talet de mest förmögna i Europa. Han anställde fotografer som fick resa runt i hela världen och dokumentera olika kulturer, människor och platser åt eftervärlden.

Nu (våren 2016) sänder tv-kanalen Axess nio olika avsnitt om bankirens bevarade bildskatt och hans fotografers arbete. Vi får se flera av dessa unika (72 000) bilder och även några filmsekvenser av de ca 100 h färgfilm som finns bevarade.

Exempelbilder – Paris.

Albert Kahn – museum

Monica Z

Fram till den 16 januari kan man nu se den svenska långfilmen Monica Z på SvT Play. Även om man, mot förmodan, inte skulle gilla filmen så borde man åtminstone se de scener där Edda Magnason sjunger Monicas låtar (”smakprov”). I mitt tycke framför hon låtarna minst lika bra som Monica själv.

Jag håller för övrigt med de som också tycker att Kjell Berqvist borde ha fått ett pris för sin roll som pappan i filmen. Jag är annars inget stort fan av svenska filmer men den här rekommenderar jag. Möjligen … skulle jag se ett alternativt slut på filmen.

Låt det inte hända dig

När jag för ett tag sedan skulle kopiera över några gamla filer och digitala bilder från cd- och dvd-skivor (till hårddiskar) så var det dessvärre några skivor som hade ”lämnat in”. När jag tidigare hade läst om problemet med dessa ”sköra” lagringsmedia så kändes det inte aktuellt, just då … men nu kändes det som om det nu var dags att ”rädda” filerna / bilderna – i tid.

Sisådär 8 av 10 skivor fungerar fortfarande, trots allt … och då hade väl de allra äldsta nästan hunnit fira sin 10-årsdag men även några skivor med ”bara” 5 – 6 år på nacken hade också blivit obrukbara. Förmodligen går livet vidare ändå men det grämer mig ändå lite att en del av min ”information” nu är förpassad till ”glömskan”. Nåväl, det kunde kanske ha varit värre och ca 80% är bättre än ingenting.

Nu ligger den räddade ”informationen” utspridd på flera olika externa hårddiskar istället och de filer med hög vill-bevara-faktor finns nu också som (ytterligare) kopior i molnet. Både livrem å hängslen, liksom.

Med det sagt, vill jag med detta blogginlägg, i all välmening, bara bjuda på en liten påminnelse till er som, liksom jag, kanske väntar aaaningen för länge innan skadan har skett.

I övrigt har jag bloggat några rader om back-up med olika lagringsmedia och hållbarhet här tidigare och när jag nu läser det inlägget igen (från 2 januari 2013) så borde jag kanske redan då ha varit lite klokare. Men så är det ibland, ”shit happens”. Låt det inte hända dig.

olikalagringsmedia

Fria bilder – sökmotor

Som de flesta förmodligen känner till så har fotografier / bilder upphovsrätt, dvs (förenklat) att fotografen som har tagit bilden bestämmer hur och att den får användas.

sökmotorn LibreStock kan man söka efter bilder som fotografer har valt att göra fria för alla (under licensieringen Creative Commons Zero).

” You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission ”

librestock650px

EDIT: Fler fria bilder – New York Public Library

 

Bara bra

Jag har samlat på mig några olika bra låtar på Spotify och gjort en spellista av dem – ”Bara bra”. Jag kommer även att lägga till nya låtar på listan framöver så att man alltid kommer att hitta lite nytt ”godis” på den.

Till skillnad från andras spellistor kommer du däremot inte att hitta några ”dussinlåtar” som kreti & pleti lägger till bara för att fylla ut sina listor. Kvalité före kvantitet alltså.

De låtar jag har lagt till listan har fått gå igenom mitt ”kravfilter” och du lär förmodligen inte höra många av de här låtarna på andra kommersiella radioprogram, tråk-listor eller top100. Delar du inte min musiksmak däremot så är det förstås bara att beklaga 🙂