Dyrt självporträtt

Fotografen Cindy Sherman tog en bild på sig själv för 30 år sedan. Nyligen såldes den bilden på en auktion för ca 3,9 miljoner dollar (ca 26 miljoner kr). Det är numera det dyraste fotografiet i världen.

Man undrar förstås vad som gör att någon betalar så stora summor för ett fotografi … Bilden, i sig, är dessutom inte särskilt ”märkvärdig”. Det hade varit intressant att få veta hur köparen, amerikanen Philippe Segalot, resonerar runt bilden och det höga beloppet. I övrigt är det inte första gången som någon betalar stora summor för ett fotografi taget av Cindy Sherman.

Jag tittar också nyfiket på några av hennes övriga bilder och läser hennes biografi på nätet … för att försöka förstå hennes storhet. Visst har hon gjort en hel del intressanta saker men jag blir inte klokare (över det höga priset) för det.

” Through a number of different series of works, Sherman has raised challenging and important questions about the role and representation of women in society, the media and the nature of the creation of art. ”