App, app, app …

Appar … till mobiler beräknas dra in sisådär 94 miljarder i år. Det är ungefär lika många pengar som Ingvar påstås ha stoppat undan i en ”madrass” i Lichtenstein. 🙂

Många iPhone-användare köper sina appar (till ett billigt pris) på Appstore. Om de, exempelvis, tycker att det är ”bökigt” att skriva in varje OCR-nummer på varje räkning, varje månad, så betalar de glatt en nätt summa av 7 kr för en app som gör jobbet åt dem.

Långt ifrån alla appar till iPhone kostar pengar, ca 80% av dem erbjuds gratis. Att en app är gratis innebär inte per automatik att tillverkaren inte tjänar några pengar på sin app, tvärtom. Det finns förstås också en hel bunt med ”överflödiga” appar som i mina ögon inte är värda en enda pixel. Fritt översatt … man får sålla ettorna från ”nollorna” i app-djungeln.

Den 10 juli 2008 startade AppStore sin blygsamma verksamhet och nu 3 år senare har fler än 15 miljarder appar laddats ner. Finns inte den app där som man vill ha så kan man alltid sätta ihop sin egen. Telia låter exempelvis sina registrerade kunder göra egna appar, utan krav på några programmeringskunskaper (för den blygsamma summan av 99 kr per mån) … men vill man prova en annan, liknande, billigare, tjänst så finns appmakr.com.

När jag ändå nämner ”gör-det-själv” … om du har gratisprogrammet iTunes installerat så kan du enkelt (med steg-för-steg-anvisning) skapa dina egna rignsignaler till din iPhone.

När man letar efter ”bra” appar till sin iPhone stöter man ibland på begreppet ”Cydia”. Det är ett program som används på en sk. jailbreakad iPhone. Att jailbreak:a sin iPhone innebär också att man kan äventyra garantin på sin kära ägodel. Nota bene amigos.

Det finns förstås några appar som man gärna skulle vilja ha till sin iPhone (som inte är jailbreakad) t.ex. iBluetooth (jailbreak krävs) som återställer den borttagna bluetooth-funktionen (Varför Apple?) … för att kunna föra över bilder och filer mellan en Mac och en iPhone. Visserligen finns det andra lösningar på just det problemet… men det känns lite ”onödigt” att ta bort något som har fungerat bra innan. En del appar är annars bara för bra för att man skall tro på det … för vem hade inte annars velat köpa en sådan här. 🙂

Nu ser vi fram emot en uppgradering (hösten 2011) av iOs (5) till iPhone som f.ö. redan är i betastadiet. Hoppas att Steve halar upp en fungerande bluetoothfunktion ur hatten då.

 

PS. Btw, det här är mitt blogginlägg nr 200 sedan starten hösten 2010. Det skall förstås firas med en ”ny” app till min iPhone, så att jag även kan skriva här (i WP) från iPhone:n.