Höstfärger

Jag brukar fotografera i naturen på hösten när löven färgas röda och gula … Det hade jag även tänkt att göra denna höst. För att hålla reda på när den förvandlingen sker har jag gjort en liten notering i almanackan sedan ett par år tillbaka. För tre år sedan färgades löven runt den 25:e oktober, för två år sedan runt den 18 oktober och ungefär samma tidsperiod förra året.

Men i år … börjar löven färgas redan nu, ca tre veckor innan det var tänkt. Jag har inte tidigare funderat över när det brukar ske men när jag nu för en gångs skull försöker ha lite koll på det så sätter det igång tre veckor för tidigt. Förmodligen går det att läsa om det här i Bondepraktikan och dessutom finns det säkert någon tolkning eller förutsägelse att läsa om där också. (Edit: Enligt Bondepraktikan så betyder det ”milt väder”).

Kanske … kan jag tipsa en ”seriös” kvällstidning om det här … som säkert skulle kunna hitta på något dramatiskt att skriva om och hänvisa till klimatförändringar och annalkande bistra vintrar med ”snökaos”. Hursomhelst … här är två nytagna mobil-bilder på vad Farbror Frost redan har lyckats hinna med.

”  Faller löven tidigt från träden, kan man vänta en vacker efterhöst och milt väder.  ” – Bondepraktikan (September).