Tidsmaskin

I tidernas begynnelse … så postade jag disketter (remember?) till en kompis med Mac. Sedan kom internet (med mail-bilagor) och på det följde diverse olika större lagringsmedia som iomega-band, cd, dvd, usb-sticka mm. En extern hårddisk var också bra-å-ha och behovet av utrymme på dessa ökade allteftersom.

Nyligen skulle jag installera om hela operativsystemet på datorn och plockade då fram cd-skivorna som följde med datorn. Dessa gick inte att använda längre utan det räckte med att jag var ansluten till internet (med en någorlunda snabb uppkoppling). Hela HD på datorn raderades först och ett sprillans nytt OS lades sedan på, via internet. Smidigt som attan och snabbt gick det med.

Jag har nu dessutom införskaffat en extern hårddisk (som är ca 10 ggr större än den förra). Med programvaran ”Time machine” så tar den regelbundna backuper automatiskt på allt jag behöver i datorn. Himla praktiskt och enkelt, så nu köper jag inga fler brännbara cd / dvd längre.

”Time machine” för övrigt … är finurligt på det viset att jag enkelt kan gå tillbaka i tiden på HD:n och plocka upp tidigare dokument, bilder, musik, etc, om jag skulle behöva det. Jag kan också (framöver) köpa en ny dator och låta Time machine lägga på det senaste jag hade från förra datorn så att jag kan börja precis där jag slutade.

Det här med en extern HD ansluten till Time machine har jag tänkt på länge … ”innan någonting händer”. Nu går back-up:en igång i bakgrunden … utan att jag knappt ens märker det 🙂

PS. Time Capsule som nämns i länken ovan kostar dubbelt så mycket som ”FreeAgent GoFlex Drive” (som jag valde att köpa), som för övrigt också har fått ett ”bäst i test”-omnämnande.

timemachine2jan2013