Bilder och lögner

Jag har ljugit … eller rättare sagt, undanhållit en del av verkligheten … om man skall uttrycka det lite annorlunda. ”Verklighetsförvrängningen” hade dock ett syfte.

I inlägget ”Kamouflerad gris” skrev jag om den här bilden. Betraktaren fick då intrycket av att det var en unik händelse och att grisen var ensam. Det beror på att bilden inte visade allt. Hade betraktaren av bilden varit med så hade han/hon även sett det här (se bild nedan). Förutom att det kan vara lite underhållande att ”förvränga verkligheten” ibland (på ett oskyldigt sätt såhär) så finns det förstås även en lite mer seriösare baksida också.

Min naturbild på ”Björk(g)risen” är inte manipulerad, dvs det du ser är vad jag såg i sökaren när jag tog (mobil-)bilden. MEN utanför sökaren, i sitt verkliga sammanhang, i sin helhet, hittar man den sk ”sanningen” (se bild nedan). En bild som utelämnar ”helheten” kan vara lika missvisande som ett lösryckt citat av någon. En självklarhet tycker många förmodligen … men, då undrar jag, ”köpte” du inte ”grisen” häromdagen? Eller är du kanske en sån där person som aldrig låter dig luras av någonting, någonsin? Grattis.

Ett annat exempel på ”förvrängd verklighet” är en berömd naturfotografs fusk med bilder.

På bilden (nedan) ser du grisens andra kompisar och det lilla huset där de bor. De springer omkring i ett inhängnat område med elstängsel. Lagom till jul äts dom upp.